Eens per jaar geeft Nederland zich massaal over aan een volksfeest met een Sinterklaas die met zijn Zwarte Pieten per stoomboot vanuit Spanje komt. Talrijk zijn de verhalen over de goedheiligman.

Naam  

Sint Nicolaas

 

"mijn naam is in de loop der eeuwen nogal eens verbasterd. Tegenwoordig word ik vaak aangesproken met het gemoedelijke Sinterklaas. Héél vroeger, toen ik zelf nog jong was, werd ik ‘Nikolaos’ genoemd. Het moet rond het jaar 270 geweest zijn, dat ik werd geboren, in Patras, in Klein- Azië".

 

Geboortedatum

6 december 207

 

Geboorteplaats

Patras, in Klein Azië

 

Bisschop gewijd: Myra; het huidige Demre in Zuid-Turkije.

 

Favoriete hobby

Ik houd van paarden en van paardrijden, van verre reizen maken ; zeereizen in het bijzonder!

Maar ook van een verkwikkende koetstocht met een mooi span paarden ervoor kan ik intens genieten.

Ieder jaar vier ik op 5 december pakjesavond in Nederland. Dan geef ik geschenken aan iedereen, maar vooral aan de kinderen. Meestal verplaats ik mij te paard over de daken, met mijn metgezel len de Zwarte Pieten, die geschenken en snoepgoed door de schoorstenen werpen.

 

Zij verstaan de kunst om deze gulle gaven als vanzelf in daartoe bij de kachel (of centrale verwarming) neergezette schoenen te laten belanden, zonder de hele boel vol roet en rook te zijn besmeuren.

 

Favoriet TV-prgramma

Het Sinterklaasjournaal vind ik correct en objectief. 

  

Favoriete boek

Het grote boek  

 

Favoriete muziek

sinterklaasliedjes

  

Favoriete drankje

Jus d'Orange of een glaasje Bisschopswijn uit een goed jaar.

 

Favoriete eten

Om van de nood een deugd te maken heb ik door de jaren heen een voorkeur ontwikkeld voor alles wat met wortelen te maken heeft, rauw of gekookt of verwerkt in hutspot, lekker met haché.

 

Daarnaast heb ik een zwak voor verse knapperige zelfgemaakte pepernoten, het lekkerst zijn ze als ze met liefde en zorg zijn bereidt.   

  

Favoriete reisbestemming

Overal waar ik kan paardrijden... :-)

 

Favoriete quote

 

 

Sint op Stelten ©